Widget Image
Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vul esse molestie consequat vel illum veridolore eu fer feugiat eorum claritatem nulla...
Hirtenstraße 19, 10178 Berlin, Germany +49 30 24041420
support@select-themes.com
Links
Follow Us
Image Alt

Αρχαία

Αρχαία

Η αμφισβήτηση των αρχαίων ελληνικών ως προς την αναγκαιότητα της διδασκαλίας τους είναι πολιτισμικό πρόβλημα. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός αποτελεί την κοιτίδα του ευρωπαϊκού, ο οποίος βασίστηκε στον πρώτο για να αναπτυχθεί.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν πλήθος αρχαίων ελληνικών και λατινικών λέξεων, έτσι οι Ελληνόφωνοι μαθητές που μαθαίνουν κάποιες άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα. Δηλαδή, τους βοηθάει και στην ευκολότερη εκμάθηση άλλων γλωσσών, πέρα της νεοελληνικής.
Η εξοικείωση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της εθνικής τους συνείδησης, της ταυτότητας, η οποία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την ενεργό γνώση του παρελθόντος. Ο κάθε λαός καλό θα είναι να γνωρίζει το παρελθόν του για να εξελιχθεί.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Ο σκοπός του μαθήματος των Αρχαιοελληνικών στο Γυμνάσιο:

 

Οι μαθητές και μαθήτριες , μέσω του σχολικού εγχειριδίου, έρχονται σε επαφή με πρωτότυπα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (αρχαία, βυζαντινά και λόγια), τα οποία συχνά είναι διασκευασμένα και προσαρμοσμένα στο βαθμό πρόσληψης και την ικανότητα αντίληψης των μαθητών της τάξης.
Κάθε ενότητα διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη ως εξής: Α’ ένα σύντομο απόσπασμα από αρχαιοελληνικό κείμενο, Β’ λεξιλογικός πίνακας, Γ’ γραμματικά-συντακτικά φαινόμενα και Δ’ παράλληλο κείμενο.
Ο διδάσκων επεξεργάζεται το καθένα από τα μέρη αυτή με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτευχθούν οι εξής στόχοι:
  • Να εξοικειωθούν οι μαθητές σταδιακά με το γλωσσικό κώδικα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, πρωτίστως σε επίπεδο κατανόησης του κειμένου, χωρίς να επιδιώκεται η βαθύτερη ερμηνεία του, τουλάχιστον στην Α’ τάξη του Γυμνασίου. Σταδιακά, όμως, από τη Β’ Γυμνασίου επιδιώκεται η αμεσότερη επαφή με τη δομή του αρχαιοελληνικού λόγου και η κατά το δυνατόν ακριβέστερη μετάφραση.
  • Να γνωρίσουν το γλωσσικό σύστημα της αρχαίας ελληνικής σε επίπεδο γραμματικής και σύνταξης: τα απλούστερα δομικά στοιχεία του στην Α’ τάξη, τα πιο σύνθετα στις επόμενες τάξεις.
  • Να συνειδητοποιήσουν τον τρόπο που εξελίχθηκε η γλώσσα μας (πώς από λέξεις της αρχαίας ελληνικής προέκυψαν, με τη μέθοδο της παραγωγής ή της σύνθεσης, λέξεις της νεοελληνικής) και να διευρύνουν το γλωσσικό τους κώδικα.

Ο σκοπός του μαθήματος των Αρχαιοελληνικών στο Λύκειο:

 

Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Λύκειο συμπληρώνει τα όσα οι μαθητές διδάχθηκαν στο Γυμνάσιο.
Απώτερος στόχος είναι πάντοτε η κατάλληλη προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις εισαγωγικές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξετάσεις (Παγκύπριες  Εξετάσεις).
Ταυτόχρονα, όμως, πέρα από την εμπέδωση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας -σε επίπεδο γραμματικών και συντακτικών φαινομένων- και τη συνειδητοποίηση της απρόσκοπτης διαχρονικής πορείας της,

Στο φροντιστήριο μας τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ατομικά ή σε μικρές ομάδες και να προετοιμαστούν για τις Παγκύπριες εξετάσεις όσο και για τα GCSEs, IGCSE, A-Level, IELTS, TOEFL, SATs. 

Μάθετε περισσότερα, πατώντας εδώ!

Στο Λύκειο επιδιώκεται:
  • Μέσα από τη διδασκαλία επιλεγμένων κειμένων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, η «ανθρωπιστική ένδυση» των μαθητών, που έρχονται σε ουσιαστική επαφή με τις διαχρονικές αξίες που γέννησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.
  • Με την κατάλληλη διδασκαλία – διδακτική εκμετάλλευση παράλληλων κειμένων, η διεύρυνση της ανθρωπιστικής σπουδής που προκύπτει από τα ερμηνευμένα από το πρωτότυπο κείμενα.