Widget Image
Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vul esse molestie consequat vel illum veridolore eu fer feugiat eorum claritatem nulla...
Hirtenstraße 19, 10178 Berlin, Germany +49 30 24041420
support@select-themes.com
Links
Follow Us
Image Alt

Νέα Ελληνικά

Νέα Ελληνικά

Τα νέα ελληνικά είναι ευρέως διαδεδομένο ότι είναι μια από τις ενδοξότερες γλώσσες στον κόσμο. Οφείλουμε όλοι να αισθανόμαστε περήφανοι και τυχεροί, καθώς έχουμε το προνόμιο τα ελληνικά να είναι η μητρική μας γλώσσα. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η ελληνική γλώσσα και ελληνική γραφή είναι αυτές που γέννησαν και ανέπτυξαν τις επιστήμες  και τις τέχνες.
Επομένως, είναι εύλογο το γεγονός ότι το μάθημα των Νέων Ελληνικών διδάσκεται ανεξαιρέτως και στα τρία επίπεδα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η διδασκαλία του εν λόγω μαθήματος στοχεύει να συντροφεύσει τους μαθητές ευχάριστα και ουσιαστικά στο ταξίδι τους με σκοπό την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας και την αδιαμφισβήτητη επιτυχία τους σε κάθε είδους εξέτασης σχετικής με το μάθημα των Ελληνικών.
ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΠΟΥ ΜΕ ΖΗΛΟ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΧΘΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΘΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Στο Γυμνάσιο:

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο γυμνάσιο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πολυμορφία, τις σημασιολογικές αποχρώσεις  και την προσαρμοστικότητα της γλώσσας. Προτεραιότητα δίνεται στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της.
Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται:
  • Να γνωρίσουν οι μαθητές τα είδη του λόγου, προφορικού και γραπτού, και τον τρόπο οργάνωσής του.
  • Να ασκηθούν στην κατανόηση κειμένων και στον εντοπισμό βασικών νοηματικών αξόνων.
  • Να εμπλουτίσουν το γλωσσικό τους κώδικα.
  • Να αρθρώνουν ορθό λόγο, σε προφορικό και γραπτό επίπεδο, προσαρμόζοντάς τον στις εκάστοτε περιστάσεις.
  • Να εξοικειωθούν με τη χρήση των λεξικών καθώς και των εγχειριδίων της Γραμματικής και του Συντακτικού.

Στο Λύκειο:

Κυρίαρχο αντικείμενο μελέτης παραμένει η ελληνική γλώσσα με τη διττή της υπόσταση: ως κώδικας επικοινωνίας και ως φορέας αντιλήψεων, ιδεών και πολιτισμού για τους μαθητές όλων των επιπέδων και κατευθύνσεων.
Σκοποί του μαθήματος στο Λύκειο:

Η προσφορά των απαραίτητων γνώσεων της λειτουργίας του γλωσσικού μας συστήματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων, προκειμένου οι μαθητές:

  • Να διατυπώνουν με ακρίβεια, σαφήνεια, πληρότητα και ορθότητα το περιεχόμενο της σκέψης τους στο γραπτό και προφορικό λόγο.
  • Να διευρύνουν τον προβληματισμό τους επί ποικίλων θεμάτων που άπτονται τόσο της εσωτερικής ζωής του ανθρώπου (διανοητικής και συναισθηματικής) όσο και των σχέσεων του με το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
  • Να διακρίνουν τις γλωσσικές ποικιλίες και τα διάφορα επίπεδα λόγου στις ποικίλες επικοινωνιακές περιστάσεις.
  • Να επισημαίνουν τους τρόπους ανάπτυξης μίας παραγράφου και τη δομή αυτής.
  • Να εντοπίζουν τη συνοχή και τη συνεκτικότητα του λόγου και να εξοικειωθούν με τους τρόπους, μέσω των οποίων επιτυγχάνονται.
  • Να ασκηθούν στις τεχνικές πύκνωσης του λόγου.
  • Να κατανοούν και να επεξεργάζονται -γλωσσικά και νοηματικά- κείμενα από διάφορα επίπεδα γραπτού λόγου.
  • Να εντοπίζουν τους τρόπους και τα μέσα πειθούς στα διάφορα είδη του λόγου (πολιτικό, επιστημονικό και δικανικό).
  • Να διακρίνουν τα είδη του δοκιμίου (στοχαστικό-αποδεικτικό) και τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο δοκίμιο και τα άλλα συγγενή είδη λόγου, όπως το άρθρο και η επιφυλλίδα.
  • Να ερμηνεύουν τη χρήση και τη λειτουργία των διαφόρων μορφο-συντακτικών φαινομένων.

Στο φροντιστήριο μας τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ατομικά ή σε μικρές ομάδες και να προετοιμαστούν για τις Παγκύπριες εξετάσεις όσο και για τα GCSEs, IGCSE, A-Level, IELTS, TOEFL, SATs. 

Μάθετε περισσότερα, πατώντας εδώ!

Αντιλαμβανόμαστε τη διδασκαλία του μαθήματος όχι ως άθροισμα ενοτήτων, αλλά ως ένα σύνολο στόχων για την ενίσχυση της γλωσσικής και επικοινωνιακής ικανότητας των μαθητών, μέσω της ανάπτυξης και των τεσσάρων γλωσσικών  δεξιοτήτων (ανάγνωση και κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου) καθώς και την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης.

Στο γενικό αυτό πλαίσιο, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε ειδικότερες δεξιότητες, όπως:

  • Tην αναγνώριση του κειμενικού είδους, σύμφωνα με τη διάκριση της σχολικής γραμματικής και όπως ορίζονται στα Προγράμματα Σπουδών.
  • Tην αναγνώριση των επικοινωνιακών συνθηκών των κειμένων (πομπός,μήνυμα,δέκτης)
  • Tην κατάκτηση της δομής της ελληνικής γλώσσας
  • Tη λειτουργία των γραμματικοσυντακτικών δομών στα κείμενα, κ.ά. μέσω της επεξεργασίας ποικίλων και διαφορετικών κειμένων προερχόμενων όχι μόνο από το διδακτικό εγχειρίδιο, αλλά και από έγκριτες πηγές, έντυπες ή ψηφιακές.

Σκύβουμε με ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον κατά τη διδασκαλία του εν λόγω μαθήματος, ώστε να αφήσουμε τους μαθητές συντροφιά με  τις καλύτερες αναμνήσεις για την Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Ούτως η άλλως είναι μια γλώσσα που θα μας συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και τα παιδιά είναι ωφέλιμο να έχουν ένα  κίνητρο για να βελτιώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους για τη μητρική τους γλώσσα.

Όσον αφορά τους τελειόφοιτους μας στη Γ’ Λυκείου παρέχεται εξαιρετική εκπαίδευση, παρέχοντας άφθονο δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό μέσω των καταρτισμένων καθηγητών μας. Επίκεντρο και πάλι είναι ο μαθητής και οι εξατομικευμένες ανάγκες του.