Widget Image
Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vul esse molestie consequat vel illum veridolore eu fer feugiat eorum claritatem nulla...
Hirtenstraße 19, 10178 Berlin, Germany +49 30 24041420
support@select-themes.com
Links
Follow Us

Γιατί είναι καλό να μάθει μουσική ένα παιδί

Γιατί είναι καλό να μάθει μουσική ένα παιδί;

Η επιστημονική άποψη

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα παιδιά που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο απ’ ότι τα υπόλοιπα καθώς η μουσική βοηθάει στην ανάπτυξη ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου αυξάνοντας το IQ τους και ενισχύοντας τη μνήμη του.

Τι προσφέρει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου;

Ωστόσο, κακά τα ψέμματα, δεν επιλέγουμε τη μουσική ως δραστηριότητα γιατί θα το κάνει πιο έξυπνο. Την επιλέγουμε πρώτον για τη χαρά που δίνει  και για την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα του άγχους (παρόλη την κούραση της μελέτης που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη). Δεύτερον για την κοινωνικότητα που προσφέρει μέσα από την συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικά μαθήματα και συναυλίες και τέλος για τον πολιτισμό που κρύβει γύρω της ώστε να απομακρύνει τα παιδιά από τα «κακώς κείμενα».

Επίσης, έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια μπως παιδιά που δεν μπορούσαν παλαιότερα να συγκεντρωθούν στη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, ξεκινώντας την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, έγιναν πιο προσεκτικάυπομονετικάεπίμονα και συγκεντρωμένα σε όλους τους τομείς. Επίσης τα βοήθησε να γίνουν πιο υπεύθυνα καθώς η φροντίδα του οργάνουν τους αποτελεί αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Η μουσική επίσης διδάσκει στα παιδιά την πειθαρχεία και τον τρόπο να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους. Το μουσικό όργανο απαιτεί μελέτη και στο σπίτι και το παιδί πρέπει να μάθει σιγά σιγά να βάζει τη μελέτη του οργάνου στην καθημερινότητά του. Στην αρχή χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά την ημέρα αλλά αργότερα χρειάζεται περισσότερη ώρα για εξάσκηση. Η κοινωνικότητα και η συνεργασία αναπτύσσονται και λόγω της συμμετοχής του σε ομαδικά μαθήματα όπως χορωδία, θεωρία και ορχήστρα. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος και σε συναυλίες όπου θα εκτεθεί μπροστά στο κοινό και θα συνεργαστεί με άλλους μουσικούς βιώνοντας τον αλληλοσεβασμό και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Συχνά δημιουργούνται φιλίες  που μπορούν να κρατήσουν και μια ζωή. Το μουσικό όργανό δεν είναι απαραίτητα μια μοναχική απασχόληση.

 Η μουσική, ακόμη κι όταν μεγαλώσουν, θα είναι το αποκούμπι τους τις δύσκολες στιγμές αλλά και η ευχαρίστησή τους τις όμορφες στιγμές. Θα είναι ο τρόπος να χαλαρώνουν όταν είναι αγχωμένα αλλά και ο τρόπος να δεθούν με την παρέα τους παίζοντας ή τραγουδώντας.

Ποιο θα είναι το ρεπερτόριο; Τι μαθήματα θα διδαχθεί;

Η βάση της εκμάθησης ενός κλασικού οργάνου είναι η κλασική παιδεία, το κλασικό ρεπερτόριο. Είναι αυτό που λέμε «σπουδές». Από κει και πέρα και σε συνεννόηση με τον δάσκαλο και εφόσον το θέλει και το παιδί, το ρεπερτόριό του μπορεί να εμπλουτιστεί με έντεχνα,λαϊκά, ξένα τραγούδια, με τζαζ ή μουσική κινηματογράφου. Εξάλλου υπάρχουν και τμήματα εκμάθησης σύγχρονου ρεπερτορίου. Παράλληλα με το όργανο το παιδί θα μάθει να τραγουδάει βελτιώνοντας τη φωνή του, θα μάθει τη θεωρία της μουσικής και θα διδαχθεί πολλά άλλα ενδιαφέροντα μαθήματα που θα τον ολοκληρώσουν ως μουσικό. Θα μάθει για τις μουσικές άλλων πολιτισμών και θα μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη μουσική.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει;

Κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει είναι τα  4 έτη (ίσως και 3+ αν είναι ώριμο) κάνοντας μαθήματα μουσικής προπαιδείας. 6-8 ετών είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει κάποιο όργανο καθώς σε αυτή την φάση  είναι σε θέση να συγχρονίσει πιο εύκολα τις κινήσεις τον χεριών του  με την όραση και την ακοή αλλά πάντα εξαρτάται και από το όργανο που θα επιλέξει.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο το καλύτερο γιατί τα χρόνια σπουδών είναι αρκετά και τα δαχτυλάκια του είναι πολύ ευλύγιστα και εύπλαστα ακόμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν και σε μεγαλύτερη ηλικία αν έχουν τη διάθεση και τη θέληση.

Ποιο όργανο να μάθει;

Για την επιλογή του οργάνου εμπιστευτείτε το ίδιο το παιδί. Πολλές φορές η επιλογή γίνεται με βάση το όργανο που θα ήθελαν να μάθουν οι γονείς μικροί ή το όργανο που τυχαίνει να υπάρχει στο σπίτι. «Τόσα χρόνια το ξεσκονίζω το πιάνο. Ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσει το παιδί μου». Εδώ αγαπητοί γονείς χρειάζεται προσοχή γιατί όσο παράξενο και να σας φαίνεται τα παιδιά έχουν κρίση για την επιλογή του οργάνου από μικρή ηλικία. Η καλύτερη λύση είναι να ακούσετε παρέα κάποια μουσικά όργανα στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή ή να επισκεφτείτε μαζί κάποιο ωδείο όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να κάνει κάποια δοκιμαστικά με δασκάλους διαφορετικών οργάνων. Αυτό που θα το εντυπωσιάσει θα είναι και το εκλεκτό!

Αγορά οργάνου

Προσοχή όμως στην αγορά του οργάνου! Μην επιλέξετε ένα παμπάλαιο πιάνο ή το δίσκαλο αρμόνιο για το παιδί σας επειδή υπάρχει στο σπίτι της γιαγιάς από την εποχή του Νώε! Μην τσιγκουνευτείτε στην αγορά του βιολιού επιλέγοντας ένα πάμφθηνο, με τη δικαιολογία ότι σε 1-2 χρόνια πρέπει να πάρει το μεγαλύτερο μέγεθος, γιατί θα ξεκουρδίζεται συνέχεια. Μην του χαρίσετε την εφηβική σας κιθάρα, μεγέθους 4/4, αν είναι μόνο 6 χρονών γιατί θα του είναι τεράστια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμόσει σωστά τις τεχνικές παιξίματος και αυτό θα φέρει την απογοήτευσή. Η χροιά του οργάνου αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί να το παίξει είναι σημαντικός παράγοντας για να κάνει το παιδί να θέλει να συνεχίσει. Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι καθυστερούν πάρα πολύ την αγορά οργάνου. «Κάτσε να δούμε αν θα του αρέσει και μετά θα πάρουμε». Μα πώς θα ξέρει αν του αρέσει αν η επαφή με αυτό είναι μόνο 40 λεπτά την εβδομάδα την ώρα του μαθήματος; Είναι κατανοητό πως είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο αλλά ένα παιδί δεν μπορεί να μάθει όργανο αν δεν έχει στο σπίτι το δικό του για να μελετήσει.

Για περισότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.

Post a Comment

Name

E-mail Address

Website